Kraaijenbergse plassen
Nederland Noord-Brabant

Leuke wandelroutes in Brabant

Moerputtenbrug
De Moerputtenbrug is erg fotogeniek en is dan ook vooral bekend geworden door social media. Je kunt hier prachtige foto’s maken, zeker met zonsopkomst en zonsondergang. Vroeger was het een spoorbrug die gebruikt werd om grondstoffen te vervoeren. Nu is het een voetgangersbrug van bijna 600 meter lang. Je kunt hier twee verschillende routes lopen. Een route van 1,5 kilometer (blauwe route) of een route van 5 kilometer (gele route). Deze gele route zou ik je adviseren. Je loopt dan over de brug, langs weilanden, door het moeras en over het mooie vlonder pad. 

Startpunt: Deutersestraat 2, Den Bosch

Kraaijenbergse plassen
In het Noord-Oosten van Brabant vind je de Kraaijenbergse plassen. Je kunt deze omgeving te voet of met de fiets verkennen, maar daarnaast is het ook erg geliefd bij watersporters om te kanoën, zeilen, duiken of om lekker aan de plas te genieten van de zon. Overigens kun je ook nog wilde dieren spotten in dit gebied zoals pony’s, paarden en Schotse Hooglanders.
Als je gaat wandelen in dit gebied is het heel prettig dat je zelf kan beslissen welk deel van de route je loopt. Met in totaal zo’n 15,5 km aan fiets- en wandelroutes, heb je hier genoeg keus. Kijk welk deel van de route jij wilt lopen op de website. Wij hebben geparkeerd aan de Kerkstraat in Linden. Maar er zijn meerdere opties om gratis te parkeren.

Startpunt: Parkeerplaats Kerkstraat 44, Linden


Knuppelbrug
Bij deze route loop je aan de rand van de Peelrandbreuk en dat maakt deze route erg bijzonder. Je loopt tijdens deze route namelijk veel over de boerenweilanden en over de wijstgronden. Wijstgronden zijn in Europa vrij zeldzaam. Het zijn drassige gebieden, waar het ijzerrijke grondwater omhoog komt. Dat verklaart het oranjekleurige water. Bij nat weer is het verstandig om je laarzen aan te trekken. Richting het einde van de route kom je aan bij de Knuppelbrug die in 2019 is aangelegd. Heb je trek gekregen? Breng dan een bezoekje aan de aardbeien drive in J&B.
De routebeschrijving vind je hier.

Startpunt: Parkeerplaats Bedafse Bergen, Schansweg 10, Uden
Tip: Je start de route achter de parkeerplaats.

Kanonsbergroute
De kanonsbergroute is een wandelroute van 8 km in de Maashorst. Deze route staat ook wel bekend als het boswachterspad. Deze route is goed aangegeven met gele pijlen en daarom makkelijk te volgen.
De maashorst staat bekend als het oergebied van Brabant. Het is een echte natuurparel. Je wandelt het ene moment over de heide, grasvelden en duinen en het andere moment loop je door het bos. Daarnaast heb je de kans om oog in oog te staan met de wisent, tauros of de exmoorpony. Dit zijn namelijk de bewoners van de maashorst! 

Startpunt: Parkeerplaats Maashorst wandelen, Schaijkse dreef in Nistelrode

Belversven
Het Belversven ligt tussen de Oisterwijkse bossen en het prachtige natuurgebied Kampina in. Je kunt een mooie ronde van ongeveer 5 kilometer om het ven heen lopen. Je loopt dan niet alleen om het water, maar ook door de bossen en langs de heide. Je volgt de route gemakkelijk aan de hand van rode peilen.  Onderweg kom je voldoende bankjes tegen waarop je kunt genieten van het uitzicht of even kunt genieten van de rust.

Startpunt: Parkeerplaats Burgemeester van den Oeverweg – Posthoornseweg

De vijf landschappen Maashorst
Deze route kan je lopen in natuurgebied de Maashorst en de naam van de route zegt het al… Je loopt door vijf verschillende landschappen. Je loopt langs akkers en stuifduinen, door het bos en het beekdal en over de heide. De route is heel makkelijk te volgen aan de hand van de gele paaltjes en is ongeveer 5 kilometer lang. Aan het einde van de route kom je langs het natuurcentrum. Dit is een oude monumentale boerderij waar je veel informatie kunt vinden over de omgeving. Overigens organiseren ze veel natuurgerichte activiteiten voor jong en oud. En ook kun je er wat lekkers eten en drinken als je trek hebt gekregen.

Startpunt: Parkeerplaats bij Erenakkerstraat 5, Nistelrode

Loonse en Drunese duinen : stuifzand, bos en heide
Wandelen in de Loonse en Drunese duinen voelt bijna als wandelen in de Sahara. Dit nationale park is namelijk een van de grootste levende stuifduinen van Europa. Bij deze route van 5,5 km loop je eerst over het stuifzand en later door het bos en over de heide. Het is een hele afwisselende route die duidelijk wordt aangegeven met gele pijlen. Naast het prachtige landschap waar je doorheen loopt kom je hier ook enkele grote gaten tegen die aan het pad liggen. Dit zijn bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog. En dit is niet het enige. Je ziet ook loopgraven uit die tijd. Voor meer informatie kun je de QR code scannen die zijn weergegeven op deze plekken.

Startpunt: Parkeerplaats Roestelbergseweg 2, Kaatsheuvel

Wandeling om Kasteel Heeswijk
De Natuurpoort bij Kasteel Heeswijk is het ideale startpunt voor deze wandeling. Je kunt hier aan de hand van knooppunten een wandelroute volgen die je leidt rondom het landgoed van het kasteel. Je loopt door bossen, lanen en de velden van het landgoed en je kunt uiteraard het prachtige kasteel bewonderen dat al bijna 1000 jaar bestaat. Ik zou je aanraden om bij deze wandeling een klein stukje van de route af te wijken voor uitkijktoren ‘De Heeskijk’. Je hebt hier een mooi uitzicht over de velden en rivier de Aa. De route vind je hier.
Tip: Het kasteel en de kasteeltuin is ook geopend voor een bezoek!

Startpunt: Parkeerplaats Natuurpoort, 5473 VA Heeswijk Dinther


Dit vind je misschien ook leuk...