Radio Kootwijk

6 mooie wandelingen in de Veluwe

Hieronder beschrijven we 6 mooie wandelroutes op de Veluwe die wij zeker de moeite waard vinden.

Heideroute op de Veluwe
De heideroute is een wandelroute van 12,5 km op de Veluwe vlakbij Apeldoorn. Het is absoluut onze favoriet! Je volgt de route aan de hand van rode paaltjes. Deze bewegwijzering is heel duidelijk aangegeven. Je loopt door de bossen, over de Hoog Buurlose heide en over het Kootwijkerzand: de grootste zandverstuiving van West-Europa.

Bij deze route kun je een tussenstop maken bij zendstation Radio Kootwijk. Een punt waar je prachtige foto’s kunt maken! Dit zendstation werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd om contact te maken met Nederlands-Indië. Ook kun je bij deze route zwijnen en edelherten spotten, dus geniet van deze route en blijf goed om je heen kijken.

Startpunt: Parkeerplaats Hoog Buurlo, radio Kootwijk

Witte keienroute
De witte zwerfkeienroute is een route van 7 km op de Veluwe bij Loenermark.
De route is met witte pijlen op grote zwerfkeien aangegeven. Deze route leidt je door de Loenermark.
De Loenermark is een afwisselend en heuvelachtig natuurgebied met stuifduinen, bossen en heide. In dit gebied kun je veel wilde dieren vinden zoals herten, reeën, wilde zwijnen en vossen. Maar ook kun je hier op zoek naar de zandhagedis. Loop je over de heide en hoor je geritsel? Dan is het de moeite waard om even goed te kijken.

Naast deze dieren kun je in dit gebied ook schapen vinden! De schaapsherder gaat namelijk dagelijks op pad met haar kudde schapen. Als je de schapen in de verte aan hoort komen, wacht dan rustig af. Het is erg leuk om dit te zien en daarnaast mag je alles vragen aan de schaapsherder!

Startpunt: Parkeerplaats Droefakkers, Loenen

Wandelroute Veluwezoom Posbank
Bij deze route van 5 km volg je de paarse pijlen die makkelijk te vinden zijn. De wandelroute bij de Posbank is een absolute aanrader als je dol bent op mooie uitzichten. Mede door deze reden is dit gebied erg populair. Zeker na de zomer kan het hier erg druk zijn, want de Posbank staat bekend om zijn heideheuvels die paars kleuren na de zomer.

Door het heuvelachtige gebied is het hier en daar dus wel even klimmen, maar het is het absoluut waard! Overigens heb je halverwege de route een prachtig uitzichtpunt waar je even kunt opladen, zodat je het laatste stuk van de route weer extra kunt genieten van dit mooie gebied!

Startpunt: Parkeerplaats bezoekerscentrum, Rheden

Wandeling Wekeromse zand
De wandelroute door het Wekeromse zand is 7,5 km lang. Je volgt bij deze route de rode pijlen. Het Wekeromse Zand is een van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland. Het landschap is zeer afwisselend en het is een van de weinige plekken in Nederland waar je moeflons kunt spotten. Neem dus zeker je camera mee als je dit gebied gaat verkennen!

In dit gebied ben je ook vlakbij het middelpunt van Nederland. Onderweg kom je grote driehoeken tegen die aangeven hoe ver je er nog vanaf zit. Ook leuk dus om daar eens een bezoekje te brengen.

Startpunt: Parkeerplaats Wekeromse Zand, Hoeverweg, Wekerom

Wandeling Deelerwoud
Bij deze wandelroute volg je de blauwe pijlen en loop je ruim 7 km door de bossen en over de heide. Je hebt hier een grote kans om edelherten en damherten te spotten, zeker in de bronstijd. Ook de Schotse Hooglanders kan je hier vinden.

Onderweg vind je meerdere keren een (picknick)bankje waar je kunt genieten van het prachtige landschap. Dus neem een pauzehap en een drankje mee en geniet!  

Startpunt: Parkeerplaats Herberg Woeste Hoeve, Loenen

Wandeling Kootwijkerzand
Deze wandelroute van 3 km loop je door het bos en door het zand. En niet zomaar een beetje zand… Deze route bevindt zich bij de grootste zandverstuiving van West-Europa; het Kootwijkerzand. Tijdens deze route volg je de oranje paaltjes en kom je langs uitkijktoren De Zandloper. Absoluut de moeite waard om hier even naar boven te klimmen voor een fantastisch uitzicht! Een rolstoel of wandelwagen is bij deze route niet aan te raden door het mulle zand.

Startpunt: Parkeerplaats Uitkijktoren Kootwijkerzand, Kootwijk

Meer behoefte aan een wandeling in de stad? Anouk van Reisrealiteit heeft 10 tips voor een bezoek aan Arnhem. Lees de blog hier.

Dit vind je misschien ook leuk...