Druiven

Champagne proeven in Frankrijk

Spontane weekendjes weg zijn vaak het leukst. En van champagne open trekken wordt iedereen blij toch? Als dit voor jou ook geldt, is een champagne tour iets voor jou! Op het moment dat de Tour de France op televisie was en het peloton van de Franse stad Épernay naar Reims reed waren wij in ieder geval al verkocht aan de champagne Ardennen. De rustieke dorpjes, de mooie schilderachtige valleien, de Romaanse en gotische kathedralen en de uitgestrekte wijngaarden! We hebben direct de mogelijkheden bekeken voor een champagnetour in dat gebied.  Vier dagen later zaten we in de auto naar camping au Bord de l’Aisne in Guignicourt. Deze camping lag op loopafstand van het treinstation en was daarom een makkelijke verbinding naar Reims, want.. veel tours starten op het centraal station van Reims. En ook handig om met de trein te gaan, want zo hoef je zelf niet te rijden na alle champagne die je hebt geproefd.

Wij boekten de tour bij ‘a la Française‘. We hebben voor de vier uur durende ochtendtour gekozen, omdat zij deze tour doen met max. 8 personen. Wij waren zelfs maar met één ander stel. Op de afgesproken tijd (09.00uur in de ochtend) kwam er een mini van voorrijden. Een vriendelijke Franse dame die prima Engels sprak ontving ons. We zijn begonnen met een mooie stadstour door Reims. Onder andere langs de Cathédrale Notre-Dame. (Niet alleen in Parijs staat er een 😉). En je zal misschien denken; een champagnetour in de ochtend?! In de ochtend proef je de champagne het best, aldus de Fransen.

Na de stadstour werden we welkom geheten bij de grootheid onder de champagne merken: Taittinger. Het is een prestigieus Frans champagnehuis. We kregen een uitgebreide rondleiding en er werd stap voor stap uitgelegd hoe champagne wordt gemaakt; van de wijngaard tot in de winkel. Vooral de wijnkelder was ontzettend indrukwekkend. Het is wel aan te raden om een vest mee te nemen, want het is daar best koel in de kelder. Uiteraard mochten we hier na afloop van de rondleiding een glaasje champagne proeven.  

De volgende stop was een wijngaard waar de ‘Pinot Meunier druif (ook bekend als Schwarzriesling) werd gekweekt. Als je tussen de wijngaarden staat besef je pas hoe groot de velden zijn! De laatste stop was bij de authentieke producent van Michel Fagot. Het is een typisch Frans pand, authentiek en kleinschalig. Er is daarnaast een leuk winkeltje te vinden, maar nog fijner: een knus terras buiten waar je heerlijk in het zonnetje zit mét een glas champagne. We hebben hier maar liefst 3 verschillende champagnes mogen proeven. Dus je begrijpt… We zijn als echte kenners liefhebbers weer terug naar huis gegaan.

Dit vind je misschien ook leuk...