Cambodja tuktuk rondreis

Reizen in Cambodja

Ken je dat, dat mensen zeggen: ‘Waar doen jullie het toch van?’ Een denkfout die mensen maken is dat een vakantie naar Azië, in dit geval onze rondreis naar Cambodja, helemaal niet duurder hoeft te zijn dan een vakantie naar Spanje of Griekenland. Het vliegticket is veelal duurder, maar de hotels, activiteiten en de restaurants kosten in verhouding met de Europese prijzen bijna niets. Zo zijn wij de hele dag op pad geweest met een Cambodjaanse man en zijn tuktuk voor maar $5 per persoon. Na het geven van het dubbele, zodat hij wat voor zijn kinderen kon kopen was deze man helemaal gelukkig. De lonen liggen hier een flink stuk lager dan in Nederland. Gemiddeld verdienen de Cambodjanen zo’n €160 per maand.

Dat Cambodja relatief goedkoop is, is uiteraard niet de enige reden om naar dit mooie land te gaan. Het is ons opgevallen dat de bevolking erg vriendelijk is. De mensen helpen je graag en zijn veelal in voor een gezellig praatje om Engels te leren. Daarnaast zijn er veel mooie bezienswaardigheden waar je als reiziger je hart bij op kan halen.

Cambodja heeft helaas ook nog zichtbare schade door de burgeroorlog van zo’n 40 jaar geleden. Als je je hierin wilt verdiepen kan je een bezoek brengen aan de Killing fields. Deze plek ligt 15 kilometer buiten Phnom Penh en is prima bereikbaar met een tuktuk. Zo’n 20.000 mensen; zowel volwassenen, kinderen en baby’s werden hier omgebracht op de meest gruwelijke manieren door de Rode Khmer. Op dit terrein staat ter herinnering hieraan een monument; een witte stupa, met gevonden schedels.
Een groot deel van de slachtoffers kwamen van Tuol-Sleng. Ook deze plek kan je bezoeken en ligt in het centrum van de hoofdstad. Tuol-Sleng was een school die de Rhode Kmer heeft omgebouwd tot gevangenis. Helaas hebben maar zeer weinig gevangenen deze strijd overleefd. In de periode dat wij er waren stond er een stokoude man een boekje te verkopen over zijn tijd daar. Hij was een van de weinige die het wel overleefd heeft. Een bijzonder feitje; door de massale volkerenmoord is maar 10% van de Cambodjaanse bevolking ouder dan 55.

In Cambodja zijn verschillende bedrijven die transfers van plek A naar B aanbieden. Wij zijn vanuit Phnom Pehn met een taxibusje naar Battambang gegaan. Dit was een rit van ongeveer 6 uur. De reden voor ons bezoek aan Battambang is het natuurfenomeen van de vleermuizen; Elke avond rond de klok van 18:00 uur vliegen miljoenen vleermuizen uit de grot waar ze overdag verschuild zitten. Je kan dit natuurwonder aanschouwen met een verkoelend drankje die de Cambodjanen je hier aanbieden. Ook leuk om daar de berg te beklimmen voor een fantastisch uitzicht!

Een andere populaire attractie bij Battambang is de bambootrain. De lokale bevolking heeft een soort vlot van bamboe gemaakt die ruim 7 kilometer lang over het spoor naar een dorpje in de omgeving rijdt en weer terug. Deze rails loopt origineel helemaal tot aan Phnom Pehn, maar wordt al jaren niet meer gebruikt. Het is een toeristische attractie, maar wel erg leuk om te doen! Tip; Ga wel in de vroege ochtend, zo zit je minder snel met veel mensen op een vlot én zit je niet in de volle zon.

Vanuit Battambang hebben we onze reis voortgezet naar Siem Reap. Er zijn twee manieren om naar Siem Reap te reizen. De snelle manier is een transfer met een taxi. Deze rit duurt ongeveer 3 uur, maar er is wat ons betreft een beter alternatief. Je kan namelijk ook per boot. Het is geen toeristische vaartocht en de reis duurt twee keer zo lang, maar het is de moeite waard! Je vaart langs floating villages waar de bevolking zeer minimalistisch leeft. Op veel plekken zie je kinderen naar je zwaaien en maak je kennis met de manier van leven hier. Deze tocht duurt dus ongeveer 6 uur en kost 20 dollar per persoon.  

Een aanrader voor een mooi verblijf in Siem Reap is The Gallery Boutique Hotel. Het personeel is hier ontzettend vriendelijk. Je wordt warm welkom geheten bij aankomst, de kamers zijn erg netjes, het zwembad is heerlijk voor een plons in het water én dit boutique hotel ligt op een top locatie. Je wandelt in 5 a 10 minuten naar het centrum. Het is leuk om daar even rond te slenteren, wat te eten en een massage mee te pakken.

De reden om in Seam Riep te verblijven is voor vele het hoogtepunt van de reis: Angkor Wat, het grootste religieuze monument ter wereld. Vanwege deze hotspot kost het rondtouren met een tuktuk je hier wat meer geld dan elders in het land. Ook de entree van het dit nationaal park heeft westerse prijzen. Een entreekaartje kost je 37 dollar per dag. Je kan ook een meerdagenticket kopen, uiteraard tegen een hoger tarief.

Rondlopen door Angkor is magisch. Met een beetje fantasie beeld je je in dat dit vroeger een van de grootste en meest levendige steden ter wereld is geweest en zie je hoe bijzonder deze plek is. Waar alle houten huisjes zijn vergaan, staan alle stenen gebouwen nog overeind. De een is nog mooier dan de andere. Onze persoonlijke favoriete tempels zijn de Bayon tempel en de Ta Phohm tempel. Ware kunstwerken waar reusachtige bomen dwars door heen groeien. Onder andere de film Tomb Raider met Angelina Jolie is bij deze laatste tempel opgenomen.

Om onze reis te vervolgen hebben we een binnenlandse vlucht gepakt naar Sihanoukville, waarna we de boot hebben gepakt naar Koh Rong Samloen. Je hebt in het zuiden van Cambodja twee bounty eilanden liggen. Koh Rong en Koh Rong Samloen. Koh Rong is de ideale plek als je aan het backpacken bent en van feestjes houdt. Op Koh Rong Samloen vindt je vooral rust. Lekker in de zon liggen, even zwemmen of suppen en lekker eten en drinken. Een heerlijke plek om even bij te komen van alle indrukken.

Na een paar dagen relaxen zijn we terug naar het vaste land gegaan. De laatste bestemming van onze reis; Kampot. Deze stad staat bekend om de lekkerste peper ter wereld en geloof me, het is ook echt zo! Sinds we daar geweest zijn kopen we geen andere peper meer! Met een tuktuk kan je de plantage bezoeken. Je wordt daar rondgeleid door een van de vele vrijwilligers en je mag de verschillende pepersoorten proeven. Zeker een bezoek waard!

Een mooi hotel om te verblijven in Kampot is Hotel Five. S. De kamers zijn prima en hebben allemaal een ruime badkamer. Er is een klein zwembad waar je lekker even kan afkoelen en het ontbijt bestel je hier van de kaart.

Ben je benieuwd naar Cambodjaanse specialiteiten om een hapje te gaan eten? Bij veel restaurants bieden ze Amok aan. Een Cambodjaanse curry van traditioneel recept. Echt een aanrader!

Voor de avontuurlijke reizigers sluiten we af met een sportieve tip: Climbodia. De naam zegt het al, je kan hier klimmen in Cambodja. Onder leiding van een gids maak je hier een avontuurlijke klimtocht op de mooie rotsformaties in Kampot. In het centrum van Kampot kan je verschillende tours boeken. Meer informatie kan je hier vinden.

Ben je op zoek naar een andere verre bestemming? Hier vind je meer inspiratie!

Dit vind je misschien ook leuk...