Wadi Rum Jordanië woestijn desert safari uitzicht

Jordanië – De onontdekte parel in het Midden-Oosten

Jordanië kan je het beste omschrijven als een onontdekte parel in het Midden-Oosten. De eerste vraag die we vaak krijgen als we het over onze gemaakte reis hebben is: ‘Is het daar wel veilig?’ En het antwoord is: ‘Absoluut!’ Ondanks dat het in de omliggende landen Irak en Syrië onrustig is, is Jordanië een baken van veiligheid. Het land leent zich er perfect voor om het te verkennen met een huurauto. Het verkeer is (op de hoofdstad Amman na) rustig en de wegen zijn goed.

Nu ben je vast benieuwd waarom Jordanië een parel is. Natuurlijk vind je hier één van de 7 wereldwonderen, maar je kan hier ook drijven in de Dode Zee, snorkelen in de Rode Zee, zwemmen en klimmen tussen kloven en jezelf verbazen over een van de meest fotogenieke woestijnen ter wereld waar je zelfs kan overnachten! Klinkt goed toch?!

Wij zijn onze trip niet gestart in Amman of Jerash (de stad waar ruïnes gevonden zijn), zoals vele reizigers wel doen. Iets te druk en chaotisch als je het ons vraagt. Wij zijn daarom gestart bij de Dode Zee. Deze zee ligt op een van de diepste punten op aarde. Omdat het zoutgehalte zo hoog is leeft er nauwelijks iets in dit water en blijf je vanzelf drijven. Een hele bijzondere ervaring! Het verhaal gaat dat in de zandbodem van de dode zee mineralen zitten die erg goed zijn voor de huid, dat moesten we dus even uitproberen! Geen spa nodig hier 😊. Na een dag te hebben genoten van het mooie weer en in de dode zee gedobberd te hebben, zijn we met onze huurauto die we bij het hotel hebben laten afleveren vertrokken naar onze volgende locatie, Wadi Mujib.

De Wadi Mujib is een schitterende vallei waar je je al klimmend met touwladders en zwemmend door heen kan bewegen. Ben je een beetje sportief aangelegd dan zouden we dit 100% aanraden. Het is niet alleen een super toffe activiteit, je bevindt je hier ook op een prachtige plek. Wij zijn gegaan voor de ‘makkelijkste’ trail, de Siqtrail. Ondanks dat wij erg sportief zijn, is het hier en daar alsnog een best pittige klim. Houd je eigen tempo aan en doe wat goed voelt. Je doet er in totaal zo’n 2,5 uur over en je kan op ieder moment terugkeren.
Wij adviseren zwemkleding aan te trekken met daaroverheen makkelijk zittende (sport)kleding en zouden te allen tijde waterschoenen te dragen. Voor de dames eventueel een langere sportlegging. Er zwemmen namelijk visjes rond die het heerlijk vinden om aan je benen en voeten te knabbelen 😉. Wil je deze trail ook gaan lopen? Check dan even of de kloof open gesteld is. In principe kan je van 1 april tot 31 oktober hier terecht, mits de regenval het toelaat. Naast de Siqtrail zijn er nog drie andere routes, meer informatie vindt je hier.

Na onze klim in de Wadi Mujib hebben wij onze reis voortgezet richting Petra. Je kan er voor kiezen om het kasteel van Kerak nog te bezoeken. Dit kasteel is met een kleine omweg bereiken als je op weg bent naar Petra. Je rijdt in iets minder dan 3 uur van de Wadi naar het wereldwonder.

Onze overnachtingsplek bij Petra was het Petra Moon hotel. Een basic, maar prima hotel dat net gerenoveerd is op loopafstand van de prachtige historische stad. Je kan je geen betere plek wensen als je de komende dagen het wereldwonder wilt ontdekken.

Een leuke dinertip is het restaurant van Petra guest house, vlak bij de ingang van Petra. Dit guesthouse heeft een eigen restaurant waar je in een uitgehakte rots kan dineren! Perfect om alvast in de sferen van de stad te komen.

De volgende ochtend hebben we na een stevig ontbijt de wandelschoenen aangetrokken en zijn we op pad gegaan. Petra is vroeger een stad geweest waar zo’n 25.000 mensen woonden. De Nabateeërs hebben destijds veel gebouwen uit de rotsen gehakt, wat prachtige plaatjes oplevert. Je kijkt hier je ogen uit! Omdat de stad Petra ontzettend groot is, kan je je hier meerdere dagen vermaken.

Al Khazneh, ook wel de schatkamer genoemd, is het gebouw wat je altijd ziet op de foto’s. Dit fantastische bouwwerk ligt redelijk aan het begin van de route en is daarom ook met kinderen prima te lopen. Een van de mooiste andere tombes, ‘The Monastery’ kan je alleen bereiken na het betreden van de trappen met zo’n 1000 tredes. Het is een hele klim, maar het is het zweten absoluut waard 😊.
Er is een mogelijkheid om met een ezel naar boven te gaan, maar dit zouden wij zeker niet aanraden. De ezels hebben het zwaar en je ziet de bloedspatten van de gewonde ezels op de trappen liggen. Neem onderweg je rust, koop wat drinken bij de lokale mensen die iedere dag de klim naar boven maken en hun kraampje opbouwen en geniet van de uitzichten! Overigens kan je jezelf bij de Monastery trakteren op een hapje, drankje of verkoelend ijsje. Dus houd dat doel voor ogen! Het is het waard.

Vanaf Petra rijdt je in iets minder dan 2 uur naar een van de meest fotogenieke woestijnen ter wereld; de Wadi Rum woestijn. Nadat we een toegangsticket bij het hoofdkantoor hadden gekocht, reden we naar de afgesproken plek waar een chauffeur ons stond op te wachten. Met een jeepsafari heeft hij ons alle mooie plekken laten zien en met een zelfgemaakt vuurtje hebben we heerlijk gekookt midden in de woestijn; een ervaring die we nooit meer zullen vergeten! Deze trip deed ons ook denken aan de woestijnsafari in Dubai. Hier lees je er alles over.

In de avond overnachtten we in een sprookjesachtige omgeving midden in de woestijn. We boekten een junior luxury tent bij Aicha Luxury Resort. De tenten zijn van alle gemakken voorzien. Wil je een nog bijzonderdere slaapplek? Boek hier dan de panoramic luxury tent of suite. Succes gegarandeerd! Toen we voor ons huisje van het uitzicht zaten te genieten hadden we een toevallige ontmoeting met de eigenaar die zijn drone aan het uittesten was. Hij maakte schitterende beelden van ons, van het kamp en van de omgeving. Wil je een kleine indruk krijgen? Bekijk dan de Reels op mijn Instagramaccount. Dineren in de woestijn is hier ook geen probleem. Voor een uitstekend buffet wordt gezorgd en na afloop van je diner kan je even neerploffen in het mooie café wat hier gemaakt is tussen de rotsen. Drink hier nog wat, bestel een hapje of rook een waterpijp.

Vanuit het kamp worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo hebben wij een korte wandeling gemaakt en de sterren bekeken. Dit zit inbegrepen bij je verblijf, inclusief de foto’s! Ook kan je kiezen voor een luchtballonvaart. Helaas hadden wij deze keer geen geluk met de weersomstandigheden en werd deze tocht geannuleerd.

Onze laatste locatie van onze reis was Aqaba. Wij overnachtten bij Hyatt Regency Aqaba; een splinternieuw hotel met mooie kamers en van alle gemakken voorzien. De hoofdreden om Aqaba te bezoeken is dat het grenst aan de Rode Zee. We boekten een snorkel tour en genoten van het schitterende koraal en de kleurrijke vissen. Om nog een dag te kunnen relaxen kozen wij ervoor om de laatste dag in één ruk terug te reizen naar Amman. Binnen 4 uur ben je dan weer bij het vliegveld.
Staat Jordanië na het lezen van deze blog ook op jouw bucketlist? Laat het ons dan weten, dat vinden we leuk! Meer informatie voor onze reis haalden we uit dit boek.

Dit vind je misschien ook leuk...