Nationaal park de Hoge Veluwe edelhert

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Wil je wandelend, fietsend of met de auto het prachtige park ontdekken? Het kan allemaal bij Nationaal Park De Hoge Veluwe. Je mag de auto overal aan de kant parkeren. Zo kun je op iedere plek stoppen om te genieten van het uitzicht. En wat ook zo fijn is bij het park, is dat je niet je eigen fiets mee hoeft te nemen. Je kan namelijk een van de 1800 fietsen van het park gebruiken. Vlak bij elke entree staan witte fietsen die je gratis mag gebruiken om het park te bezichtigen. Nou ja, helemaal gratis is het niet, want je betaalt per persoon entreegeld. Maar je bent vrij om in het park op een willekeurige witte fiets te stappen!

Een entreekaartje kost rond de €11,- per persoon. Wil je met kinderen het park ontdekken betaal je voor hen de helft. Let wel op; wil je met de auto het park in? Koop dan een apart ticket voor de auto. Wil je wandelen of fietsen? Er zijn genoeg parkeerplekken te vinden bij de ingangen, maar ook hiervoor moet je een kaartje kopen. Het park is vrij groot en om de weg niet kwijt te raken raad ik je aan om voor €2,- een routekaart te kopen waar alle mogelijke routes opstaan.

Er zijn in totaal drie ingangen om het nationale park in te komen. Zo heb je ingang Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen. Schaarsbergen is over het algemeen de minst gebruikte ingang en daarom is de kans om wild te spotten daar het grootste. Wild spotten kan je natuurlijk overal op de Hoge Veluwe, maar wil je de kans zo groot mogelijk maken ga dan zeker kijken bij een van de zes wildobservatiepunten. Bij ‘Het bosje van Staf’ heb je gegarandeerd prijs. De kans op edelherten, reeën en zelfs moeflons is hier het grootst.

De moeflandstand loopt inmiddels hart terug omdat er sinds 2021 wolven actief zijn in het gebied. Volgens het informatie boekje leven er nu zo’n 200 reeën, 180 edelherten, 170 moeflons en 50 wilde zwijnen, maar ik zou mij niet verbazen als het er nog veel meer zijn. Leuk feitje: Begin 1900 kochten Anton Kröller en zijn vrouw Helene Müller stukje bij beetje grond van de Veluwe. Zij zetten daar verschillende dieren uit als wilde zwijnen, edelherten en zelfs kangoeroes. Kangoeroes leven er niet meer, maar nu snap je misschien waarom er zo veel wild te spotten is in Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Wil je je uitje combineren met cultuur? In het park vind je het Kröller-Müller Museum. Daar is een grote collectie aan schilderijen van Vincent van Gogh te bewonderen en moderne beeldhouwkunst. In de aangesloten beeldentuin vind je ‘Kijk Uit Attention’ van kunstenaar Krijg Giezen. Een trap van 87 meter hoog, die je een waanzinnig uitzicht geeft over het park. Zijn werk is niet altijd geopend voor bezoekers, dus check vooraf even of het geopend is.

Het Jachthuis Sint Hubertus in het noorden van het park is ook een bezoek waard. Van de buitenkant al een pareltje, maar als je nieuwsgierig bent naar de binnenkant kan je hier ook een rondleiding reserveren. Je krijgt dan informatie over de geschiedenis, architectuur en de kunst in het Jachthuis.

In het park vind je verschillende mogelijkheden voor een hapje en een drankje. Bij het Park Paviljoen kan je heerlijk lunchen of dineren. Wil je liever een korte tussenstop om even wat te drinken of om een ijsje te halen? Dat kan bij de theekoepel en het theehuis. Tegenover het park paviljoen heb je het onlangs gerenoveerde Museonder. Dit museum is gratis toegankelijk en zeker een bezoekje waard! Bekijk hier de plattegrond van het park.

Ben je op zoek naar wandelingen buiten het park? Lees dan hier onze blog!

Dit vind je misschien ook leuk...