Museum of the future Dubai

Dubai, een pretpark voor volwassenen

Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum wilde voordat de olie op is van Dubai een welvarend vakantieoord maken. We kunnen stellen dat hij hier goed in geslaagd is! Eigenlijk speelt de beste man het computerspel SimCity in de echte wereld. Je zou deze stad echt een keer moeten bezoeken als je er nog niet bent geweest. Wij zijn er inmiddels 3x geweest!

Er zijn wel wat verschillen vergeleken met de eerste keer dat we er waren en de laatste keer (2024). Buiten dat er ontzettend veel bij is gebouwd (het één nog indrukwekkender dan het ander) is het ook veel drukker geworden. Het inwoners aantal is niet alleen explosief gegroeid, ook het aantal toeristen. Daardoor kan het in de metro soms ontzettend druk worden. Een goede tip is dat de taxi´s in Dubai echt goedkoop en betrouwbaar zijn. Je zult daar niet snel opgelicht worden. Over prijzen gesproken… Sommige mensen denken namelijk dat je in Dubai je portemonnee moet trekken. Dit valt reuze mee. Je kunt het hier net zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn genoeg betaalbare hotels en restaurants waar je heerlijk kan eten voor een “Nederlandse prijs”.

Burj Khalifa
Het bekendste gebouw van Dubai is natuurlijk de Burj Khalifa, de hoogste toren van de wereld. Als je de ‘Burj Khalifa’ gaat bezoeken is het aan te raden vooraf je kaartje online te kopen, want deze bezienswaardigheid is erg populair en dus snel uitverkocht. De entree van deze tour “at the top” vind je in de Dubai Mall. Wij hebben een tijdslot gekozen waarbij we de zonsondergang konden zien en later op de avond van bovenaf konden genieten van de gigantische fonteinshow. ‘Dubai Fountains’ ligt namelijk naast de Burj Khalifa. Erg bijzonder om het uitzicht vanaf de toren op deze manier te aanschouwen. Dat wil trouwens niet zeggen dat je de show niet buiten ook even moet bekijken, want ook dat is fantastisch om te zien! De gigantische toren wordt helemaal belicht!

Als je een wat ruimer budget hebt raden wij je aan om de ‘Burj Khalifa VIP’ entree kaarten te bestellen. Je betaalt meer, maar je mag naar de 148ste verdieping in plaats van de 124ste verdieping. Het is er een stuk minder druk, waardoor je in alle rust van het uitzicht kan genieten. Ook mag je daardoor de lange wachtrij overslaan, dus je kan meteen doorlopen!

Dubai Mall
Dubai staat ook bekend als een winkelparadijs. Er zijn ontzettend veel ‘Malls’ te vinden, in elke hoek van de stad wel een. Een van de indrukwekkendste, maar ook een van de meest bezochte is de Dubai Mall (mede door de entree van de Burj Khalifa). Het is er druk, heel druk! Dit gebied trekt namelijk 54 miljoen bezoekers per jaar. Je vindt hier vier verdiepingen met in totaal ruim 1200 winkels, een ijsbaan, hotel met 250 kamers, 22 bioscoopzalen en 120 restaurants en cafés. The Mall heeft meer dan 14.000 parkeerplaatsen (we hebben ze niet nageteld :)) verdeeld over 3 parkeergarages. Maar het absolute hoogtepunt is het grootste aquarium ter wereld. Het aquarium bevat maar liefst tien miljoen liter water en er zwemmen zo’n 33.000 zeedieren rond. Absoluut de moeite waard om hier dus ook even een bezoek te brengen.

Mall of the Emirates
Wat is het laatste wat je verwacht te zien midden in de woestijn? Een skibaan, toch!? Dubai heeft het, de grootste indoor skibaan van de wereld ‘Ski Dubai’ te vinden in de Mall of the Emirates. Dit winkelcentrum is bijna net zo groot als de Dubai Mall, maar een stuk minder druk. Naast vele winkels is hier ook vanalles te zien zoals sportauto’s die gepresenteerd staan, een groot kinderspeelparadijs of een gigantische foodcorner waar je terecht kan voor de snelle hap.

The Frame
Een mega fotolijst, dat was het idee van The Frame; 150 meter hoog, 100 meter breed en als je daar vanuit de lucht doorheen kijkt zie je de Burj Khalifa. Helemaal bovenin deze gigantische fotolijst is er natuurlijk weer wat bijzonders te vinden. Je vindt daar een vloer die ‘verdwijnt’ als je er over heen loopt. Op het moment dat je de glasplaat betreedt, wordt de vloer doorzichtig. Wij vonden het geweldig! Als je hoogtevrees hebt kan dit spannend zijn. Vanuit de metro kan je om het Zabeelpark heen lopen maar ook door het park heen lopen wat wij zeker zouden adviseren. Je betaalt 5 Diram entree voor het park (2024).

Miracle Garden
Een vliegtuig van Emirates, een compleet smurfendorp of een grote olifant bezaaid met bloemen en planten… je vindt het allemaal in deze prachtige tuin! Je vergeet hier dat je eigenlijk door een woestijngebied wandelt. Qua locatie is het wat lastiger om hier te komen vanwege de verbindingen, dus wij adviseren een taxi te nemen. Scheelt je veel tijd, meer tijd om Dubai verder te ontdekken!

The Future Museum
Dit museum was de plek waar Leon het meeste naar uit keek, nadat we onze vliegtickets hadden geboekt. Het museum is opgedeeld in vijf themagebieden: werk & dagelijks leven, body & mind, stad, aarde en tijd en ruimte. Het museum is een mix van fictie en wetenschap, laat je verbazen door al het moois wat er te zien is. Bij het museum komen is makkelijk via de metro. Er is hier namelijk een directe gang die verbonden is met het museum. Loop wel even naar buiten om misschien wel het mooiste gebouw van Dubai te bekijken.

De oude stad en de Souks
Waar je misschien niet meteen aan denkt bij Dubai zijn de culturele uitstapjes. Maar het is er nog wel! Het oude gedeelte van Dubai is in de omgeving van ‘Dubai Creek’. Aan de ene kant vind je de historische wijk ‘Al Fahidi’ waar je heerlijk kan wandelen en waar zich het ‘Dubai Museum’ bevindt. Aan de andere kant vind je de bekende souks in de wijk ‘Deira’. Voor minder dan een euro kan je met de boot naar de andere kant om de geur van de heerlijke kruiden op te snuiven.

Het Dubai Museum is gevestigd in het ‘Al Fahidi fort’. Dit fort is gebouwd in 1787 en is daarmee het oudste nog bestaande gebouw in Dubai. Het museum vonden wij zeker de moeite waard. Voor een paar Dirham sta je al binnen en kan je zien hoe er vroeger in Dubai werd geleefd ver voor de eerste olie werd gevonden en de mensen voornamelijk nog leefde van de handel in dadels. Buiten dat het gebouw op zich al een bezoek waard is, is het contrast tussen toen en nu erg mooi om te zien.

Een andere aanrader is je geïnteresseerd bent in cultuur is de ‘Jumeirah Moskee’. De moskee is niet alleen prachtig om te zien, maar is ook te bezoeken. Elke dag (behalve vrijdag) kan je een rondleiding krijgen bij de moskee. Je mag dan alles aan de gidsen vragen over het geloof. Zoals de gids het zelf zei: ‘Open doors, open minds!’ Erg interessant. De rondleiding duurt zo’n 75 minuten en kost 40 diram (2024) Draag gepaste kleding: geen blote armen en benen, schoenen uit en voor vrouwen is een hoofddoek zeer gewenst. Je kan eventueel een hoofddoek lenen bij de moskee.

View at the Palm
Het sprookjesachtige ‘Atlantis The Palm’ hotel op het palmeiland is ook bijzonder om te bekijken. Je kan hier heen met de taxi of met de monorail die start aan het begin van het palm eiland.
Misschien nog indrukwekkender is ‘View at the Palm’. Vanuit een gigantisch hoog gebouw op het begin van het eiland heb je een schitterend uitzicht over de palm vanuit de lucht. Wil je het palm eiland liever zien vanaf het water kan je vanuit de Dubai Marina (bij Dubai Ferry) een rondvaart boeken die langs het palm eiland vaart.

Dubai Marina
In dit gebied hebben wij de laatste keer verbleven. Het is hier nog lekker rustig. Bij de Marina Mall heb je leuke eettentjes en de verbinding met de metro is goed. Het meest bijzondere gebouw in dit gebied is prachtige ‘Cayan tower’ ook bekend als de ‘Infinity tower’. Geen idee hoe ik dit gebouw moet omschrijven, ik zou zeggen Google het eens! Vanuit de Dubai Marina heb je ook een zipline die dwars over het water raast.

Excursies
Als je voldoende van de stad hebt gezien zijn er nog enkele leuke excursies. We willen er 2 uitlichten. De eerste is een avontuurlijk uitstapje; de woestijnsafari! Het is een leuke manier om Dubai van de andere kant te ontdekken. Je gaat met een ervaren chauffeur rond rijden/racen in de woestijn met een 4×4. Dit kan er soms best wild aan toe gaan, want ze scheuren er op los. Maar wat een uitzichten heb je dan…! Het is echt een geweldige ervaring!
Je kan je tour bij de woestijnsafari flink uitbreiden. Denk dan aan zandboarden, kameel rijden, een barbecue in de woestijn of zelfs logeren in de woestijn. Overnachten in de woestijn is trouwens ook mogelijk en geweldig in Jordanië, lees er meer over in onze blog.

Wat wij ook erg leuk vonden was de sightseeingtour door Abu Dhabi. Het hoogte punt van deze tour is De Sheikh Zayed-moskee. Als je ergens Instagram waardige foto’s kan maken is het daar wel! Wat een plaatje! Verder bezoek je bij de meeste tours ook automatisch de heritage village, een dadelmarkt, het winkelcentrum met de entree van Ferrari World, enkele uitzichtpunten met de skyline op de achtergrond en Emirates Palace (het meest exclusieve hotel van Abu Dhabi). Als je geluk hebt staat de langste man van de VAE bij de entree van het hotel, want hij is hier namelijk portier.

Wij merkten dat we het lastig vonden om een goede keuze te maken voor excursies, omdat er zoveel beschikbaar is. Wij boekten onze tour bij RAH Tours waar we goede ervaringen mee hebben. Twijfel je of heb je vragen? We denken graag met je mee!

Enjoy Dubai! 

Dit vind je misschien ook leuk...