Picknick plek in de natuur, brabant, hart van brabant, maashorst, Schaijkse Heide Maashorst
Nederland Noord-Brabant

Het oergebied van Brabant; De Maashorst

Waarom natuurgebied de Maashorst officieel geen nationaal park is, is ons een raadsel. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant en er is van alles te zien en te beleven. Het park is verspreid over de plaatsen Schaijk, Uden, Heesch, Oss, Herpen en Nistelrode.

Wisentengebied
Het natuurgebied is vooral bekend door de wisenten die er te vinden zijn; de Europese bizon. Deze dieren leven in een afgesloten gebied wat niet toegankelijk is voor bezoekers, maar je kan wel een mooie ronde om het gebied heen maken. Je hebt dan een grote kans dat je de wisenten tegen komt. Parkeren kan bij het Natuurcentrum van de Maashorst aan de Erenakkerstraat in Nistelrode waar ze je ook alles over dit gebied kunnen vertellen. Vanaf het natuurcentrum is het wel nog een behoorlijk stuk lopen naar het wisentengebied, maar de route is niet minder mooi. Als je liever dichterbij parkeert kan dat in de Pnemstraat in Uden bij openluchttheater Naat Piek. Bij dit punt loop je zo het gebied in en daar staat met bordjes (met een wisent erop) duidelijk aangegeven waar je heen moet. De bordjes stoppen als je bij het afgerasterde gebied bent. Als je een ronde maakt langs het schrikdraad, heb je grote kans dat je de wisenten tegen komt. Ook leven er exmoorpony’s en taurussen in de Maashorst, maar die vindt je ook buiten de afrastering. Geniet van deze prachtige dieren en houdt voldoende afstand.

Picknicken
Ons favoriete plekje in dit mooie natuurgebied is de grote heide in Schaijk. In augustus staat de heide in bloei en kleurt deze prachtig paars. Op deze heide is een grote picknickplek te vinden in een M-vorm van de Maashorst. Het is een heerlijke plek om tijdens je wandel- of fietstocht even neer te ploffen met wat lekkers dat je hebt meegenomen. Kom je met de auto? Je kan aan twee kanten van de heide parkeren. De ene parkeerplaats is bij de Slabroekseweg in Heesch. Meteen na het passeren van het wildrooster kom je op de parkeerplaats, maar je kan de verharde weg ook helemaal uitrijden om zo wat dichter bij  de heide te komen. Hier zijn minder parkeermogelijkheden. Om bij de heide te komen loop je dan op de plek waar de verharde weg eindigt rechtdoor. Je ziet het dan vanzelf! De andere parkeerplaats is aan de Schaijksedreef in Nistelrode. Deze ligt dichter bij de heide. Met een beetje geluk spot je hier exmoorpony’s die hier regelmatig rond scharrelen.

Ontdek de Maashorst met een fluisterstep
Een leuke manier op de Maashorst te ontdekken is via de fluisterstep. Wij hebben deze e-chopper gehuurd bij fluistersteps.nl in het dorpje Zeeland. Het verhuurbedrijf heeft verschillende routes waar je uit kan kiezen. Wij kozen voor de route dwars door het natuurgebied; hartje Maashorst. Dit is niet de langste route, maar wel de mooiste 😊 én je hebt tijd om halverwege een drankje te doen of wat te eten. Er zijn namelijk genoeg leuke hotspots voor een tussenstop die allen grenzen aan het bosgebied. Je leest ze hieronder.

Onze favoriete lunch/diner plekken
De boshut Schaijk
Buiten dat je hier binnen erg knus kan zitten, hebben ze ook een buitenterras waar je op een mooie zomerdag lekker kan genieten van een ontbijtje, een lunch of een borrel in de zon. Dineren is hier helaas niet mogelijk. Wel organiseren ze regelmatig pizza-avonden. De boshut ligt bij camping hartje Groen. Een fijne plek om te kamperen in de natuur. Ook kan je hier fietsen huren, dus genoeg opties om het gebied te verkennen!

Pan&Zo Herpen
Pan&Zo is een gezellig pannenkoekenrestaurant in het bos! Je kan hier de hele dag terecht voor ambachtelijke pannekoeken, een lekkere lunch van de kaart of een borrel. Ook deze plek is ideaal om je fietsroute te starten of om hier een lekkere tussenstop te houden.

Restaurant Charlies
Bij restaurant Charlies heeft het hele gezin het naar z’n zin 😊. De kinderen kunnen hier heerlijk spelen, terwijl de ouders gezellig kunnen lunchen of borrelen. Ook kan er gebowld worden op de twee bowlingbanen die hier beschikbaar zijn. Vertier genoeg!

Bomenpark Heesch
Je kan hier heerlijk lunchen of dineren uitkijkend over de plas en midden in het groen. In de serre zit je altijd gezellig; In de winter bij de haard en in de zomer lekker in het zonnetje. In het aangrenzende bomenpark mogen ook honden los lopen. Een rondje wandelen om de plas duurt ongeveer een half uur. Vanaf hier starten ook meerdere wandelroutes. Bekijk de link voor de opties.

Uitzichtpunten
Uitkijktoren Herperduin
Wil je een prachtig uitzicht over de Maashorst? Beklim dan de uitkijktoren in Herperduin. De uitkijktoren is gebouwd op een 7 meter hoge stuifwal en de toren zelf is ook nog eens 24 meter hoog. In totaal sta je dus op 31 meter hoogte. Bij mooi weer kan je erg ver weg kijken, echt een aanrader! Je kan de uitkijktoren vinden achter het speelbos ‘Da’s leuk’. Parkeren kan gemakkelijk aan de overkant van de weg.

Uitkijktoren Paalgraven
Deze uitkijktoren staat naast de snelweg en toch merk je daar weinig van. Deze toren is wel lastiger te vinden, omdat deze niet aangegeven staat. Parkeer je auto bij de parkeerplaats aan de Slabroekseweg. Steek het ecoduct over, loop over het loopbruggetje onder het viaduct door naar het grafveld en beklim de toren. Je ziet nu het prehistorische grafveld van bovenaf.

Op pad met kinderen
Docus de das pad

Tegenover de Boshut in Schaijk ligt het Docus de das avonturen pad. Deze wandelroute voor kinderen is 1,5 kilometer lang. In dit bos wordt een verhaal verteld door een hoorspel en kunnen alleen kinderen Docus de das helpen.

Speelbos Da’s leuk
Het speelbos start bij restaurant Pan&Zo. Loop je verder het bos in, zie je op het zand een groot speeltoestel in de vorm van een das. Dit waanzinnige speelbos is een grote favoriet onder de kinderen en is geschikt voor verschillende leeftijden.

Osje route
Aan de andere kant van Herperduin kunnen kinderen met hun ouders op zoek Osje! (paaltjes met een os erop). Volg de paaltjes 1,5 kilometer lang en stop bij elk paaltje om vragen te beantwoorden over het gebied.

Kei mooie route
Vanaf Charlies (en vanaf de boshut) kan je de kei mooie route lopen. Dit is een wandeltocht waarbij je op zoek gaat naar grote keien. Bij elke kei kunnen de kinderen letters verzamelen en vragen beantwoorden.

Wandelen in de Maashorst
Ben je op zoek naar mooie wandelroutes in de Maashorst? In dit artikel heb ik drie opties voor je!

Slapen in de Maashorst
Zoek je een slaapplek in de Maashorst? Ook daar heb ik ideeën voor, bekijk dan dit artikel.

Dit vind je misschien ook leuk...