Marker wadden uitkijktoren steltloper
Flevoland Nederland

Ontdek natuurgebied de Marker Wadden

De Marker Wadden is sinds 2016 een nieuw en uniek natuurgebied in Nederland. Het is een natuurproject, waarbij er nieuwe eilanden worden aangelegd met klei en slib uit de bodem van het Markermeer. Het is de bedoeling om van dit gebied het grootste natuurherstelproject van West-Europa te maken, met in totaal 10.000 hectare. Je kunt het zien als een nieuw stukje Nederland dat moet zorgen voor natuurherstel. En wat blijkt, de natuur doet al goed zijn werk! Je vindt op de aangelegde eilanden inmiddels meer dan 650 verschillende dieren en planten. Voor de visdief en de kluut is dit gebied zelfs een belangrijke broedplaats geworden. De eilanden zijn een waar vogelparadijs waar menig vogelliefhebber zijn hart op kan halen.

Wat is er te doen?
De Marker Wadden is een prachtig wandelparadijs. Er zijn verschillende schelpenpaden en vlonderpaden aangelegd om door de natuur te kunnen struinen. En handig om te weten; bijna alle paden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers of kinderwagens.

Op de eilanden zijn verschillende wandelroutes te lopen, maar je kan ook makkelijk je eigen weg gaan. Handig is om bij aankomst op het eiland bij het eilandpaviljoen een plattegrondje mee te nemen. Hierop staan de verschillende hoogtepunten en wandelpaden aangegeven. Een hoogtepunt is uitkijktoren Steltloper. Als je deze beklimt overzie je de hele archipel! Ook zijn er meerdere vogelobservatiepunten te vinden. Zo is er in het noordwesten vogelkijkhut Lepelaar. De naam zegt het al, dit is een goede plek om lepelaars te spotten. In het noordoosten vind je vogelkijkscherm Aalscholver. Naast de aalscholver is de kans op kluten en scholeksters hier erg groot. In het zuidoosten staat vogelkijkhut Duikeend. Bij deze hut kan je niet alleen boven het water kijken, maar ook onder water. Ook voor kinderen een echte aanrader.

Op de wadden is één horecapunt te vinden; het eilandpaviljoen. Hier staan vrijwilligers voor je klaar, zodat je een drankje en wat lekkers kan afhalen. Bij het paviljoen kan je lekker even uitrusten op het terras of een duik nemen aan het aangesloten zandstrand. Een strandwandeling maken of zandkastelen bouwen behoort hier uiteraard ook tot de mogelijkheden 😊.

Hoe kom je er?
De Marker Wadden is alleen bereikbaar per boot. Met een speciale veerboot vaar je vanaf de Bataviahaven in Lelystad in ongeveer een uur naar de eilanden. Kaartjes kun je gemakkelijk vooraf reserveren op de website van Natuurmonumenten voor €22,50 per persoon. Je koopt dan een retour kaartje voor een dagdeel. Zo kun je in de ochtend of in de middag vertrekken, net wat je het beste uitkomt. Ben je lid van natuurmonumenten of neem je kinderen mee dan gelden andere tarieven.

Overnachten
Om je natuurervaring compleet te maken zou je ervoor kunnen kiezen om te overnachten op vakantiepark ‘Landal Marker Wadden’. Landal biedt duurzame natuurhuisjes waar je kunt slapen met maximaal 5 personen. Zo heb je een 2- persoons eilandhuisje of een 4 of 5 persoons-eilandhuisje. De opbrengst van je overnachting komt geheel ten goede aan Natuurmonumenten, zodat ze het gebied kunnen blijven onderzoeken en ontwikkelen. Het is wel aan te raden ver vooraf te reserveren, omdat het snel volgeboekt is.

Kijktip
In de documentaire ‘Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal’ van Cees van Kempen wordt de aanleg van de eilanden en de ontwikkeling van de natuur goed in beeld gebracht. Je ziet hoe snel zich de natuur zich ontwikkelt en het is een mooie voorbereiding op je bezoek aan de Marker Wadden! Je kunt de documentaire vinden bij uitzending gemist NPO1.

Dit vind je misschien ook leuk...