Montjuïc barcelona sinaasappel

Citytrip Barcelona

Zon, zee, strand, tapas en sangria; Barcelona heeft alles waar ik van kan genieten. Maar Barcelona is ook de stad van de ‘Ramblas’ en de kleurrijke straatartiesten, de stad van Antoni Gaudí; de ontwerper van onder andere ‘Parc Güell’, de stad van de sportevenmenten; FC Barcelona en Johan Cruijf en niet te vergeten de ‘Sagrada Familia’.

Wat me opvalt als ik met mensen in gesprek ben over Barcelona, is dat bijna niemand (voor mij het mooiste deel van de stad) ‘Plaça d’Espanya’ kent. Dus laat ik daar mee beginnen! Je kan daar gemakkelijk komen door naar het gelijknamige metrostation te reizen. Als je het metro station uitloopt sta je aan de voet van de ‘Montjuïc’, een heuvel in het zuidwesten van de stad. Onder aan de heuvel heb je de arena waar omheen een winkelcentrum met een fantastisch uitzichtpunt is gebouwd. Dit uitzichtpunt is toegankelijk via de lift buiten het winkelcentrum of je pakt de roltrappen binnen in het winkelcentrum.

Als je de mooie rotonde oversteekt en langs de twee mooie Venetiaanse torens loopt kan je met trappen en roltrappen de heuvel op. Het uitzicht beneden is al schitterend, laat staan boven! Halverwege vind je een toilet en een kioskje waar je een hapje, drankje of ijsje kan halen. Wandel je verder kom je uit bij ‘De Font Màgica’ die in 1929 is gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling. Dit is de magische fontein waar enkele avonden in de week een fantastische licht show met muziek word gegeven. Ga je verder omhoog de heuvel kom, dan kom je uit bij het ‘Palau de Nacional’, een schitterend paleis waar het ‘Museu de Nacional de Catalunya’ ondergebracht is. Dit is een kunstmuseum. Vergeet als je hier bent niet even achterom te kijken, het uitzicht is prachtig!

Ben je niet geïnteresseerd in kunst kan je nog een stuk doorlopen tot achter het paleis. Daar bevindt zich het olympisch park van de olympische zomerspelen van 1992. Vaak is het olympisch stadion geopend (gratis entree), zodat je even een blik kan werpen. Je vindt hier een klein winkeltje waar je wat drinken kan kopen.

Net buiten het stadion vind je de 136 meter hoge telecommunicatietoren van ‘Montjuïc’. De witte toren is gebouwd door het Spaanse bedrijf Telefónica om televisiebeelden van de Olympische Zomerspelen uit te zenden. De toren stelt een atleet voor die de Olympische vlam vasthoudt. Wil je dit allemaal bezoeken, trek er dan zeker een dagdeel voor uit, het is het waard!

Ben je na het zien van het olympisch stadion nog niet klaar met sport, ga dan naar ‘Camp Nou’; het grootste voetbalstadion van Europa wat plaats biedt voor 98.000 toeschouwers. Het is zeker de moeite waard om een wedstrijd te gaan kijken als er een wedstrijd gespeeld wordt. Ook is een rondleiding de moeite waard! Het is voor beide verstandig om vooraf kaarten te reserveren.

De bekendste straat van Barcelona is natuurlijk de ‘Ramblas’. Het is erg toeristisch, maar wel ontzettend gezellig! Hier loopt het over van straatartiesten en terrasjes. Pas hier wel op, bij de terrasjes betaal je vaak de hoofdprijs. Niet alleen voor je drankje, maar ook voor de stoel waar je op zit kunnen ze geld rekenen. Net buiten de ‘Ramblas’ of in een zijstraat kan je zonder verrassing lekker op het terras te zitten en genieten van een sangria. Halverwege de ‘Ramblas’ heb je aan de zijkant de markt ‘La Boqueria’. Waar 15 jaar geleden nog een authentieke markt was voor de Catalanen is de markt nu volledig op toeristen ingericht. Je vindt hier onder andere een grote variëteit aan vers fruit, groenten, noten en zaden, zoetigheid, maar ook vlees, vis, kaas en zuivel.

Het bekendste bouwwerk staat niet in de bekendste straat; de ‘Sagrada Familia’. Zoals vele gebouwen in de stad is deze basiliek ontworpen door Antoni Gaudí, die er ook begraven ligt. Buiten dat het een fantastisch bouwwerk is, is alleen het verhaal al bijzonder. De eerste steen is gelegd in 1882 en de opleveringsdatum is 2026, 144 jaar later. Tijdens de Spaanse burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stil gelegen. Is het dan de moeite waard om een basiliek te bezoeken die niet af is? Absoluut! Iedere keer als ik in Barcelona ben ga ik even kijken of ik nieuwe dingen kan ontdekken. Ook binnen in de basiliek kijk je je ogen uit! De ‘Sagrada Familia’ is makkelijk te bereiken via het gelijknamige metrostation.

Een bezoek aan ‘Park Güell’ mag je in Barcelona niet overslaan. Ook dit park is ontwikkeld door, hoe kan het ook anders, Antoni Gaudí. Een bekend onderdeel is de trap met de salamander en de lange zitbank die beide uit ontelbaar veel mozaïekstukjes bestaat. Hoor je hier veel vogelgeluiden? Kijk dan goed rond in de bomen, want hier zitten verschillende kleine Argentijnse papegaaien.
In het park heb je een klein Gaudí museum en een souvenirwinkeltje in één van de twee huisjes bij de ingang. In het andere huisje heeft Gaudí zelf ook nog gewoond. Hier kan je met je entreekaartje van het park naar binnen. Wil je meer zien van Antoni Gaudí? Bezoek dan zeker ‘Casa Milà’ en ‘Casa Batllo’.

Wil je even uitwaaien of genieten van de zon op het strand? Heb je zin in een potje volleybal of wil je fitnessen aan het strand? Wil je een hapje en drankje doen bij een strandtent? Wil je flaneren over de boulevard? ‘Playa de la Barceloneta’ is de juiste plek! De haven is hier ook binnen handbereik. Je loopt er via de voetgangersbrug ‘Rambla de Mar’ zo naartoe.

Dit vind je misschien ook leuk...