schommel strand zoutelande zuiderduin

Zoutelande

Tegenwoordig kent iedereen het dorpje Zoutelande door het liedje van BLØF. Maar ver voor deze tijd kwamen wij al regelmatig in Zoutelande, waar we veel mooie plekken hebben ontdekt en veel lange strandwandelingen hebben gemaakt. Deze fijne plek staat bekend om zijn kenmerkende paalhoofden en karakteristieke strandhuisjes. Ook is Zoutelande een ideale uitvalsbasis voor dagjes uit naar Middelburg, Vlissingen en Goes.  

Zoutelande centrum
Ten eerste is het dorpje Zoutelande gezellig om rond te struinen vanwege de winkels en terrassen. Als ik er ben ga ik altijd traditioneel naar ‘Bomont’, een winkel van origine gericht op damesmode, maar ze hebben ook veel mooie woonaccessoires van onder andere Riverdale, Riviera Maison en Zusss. Een stukje verderop zit ‘ZOUT Zoutelande’, een echt toeristenwinkeltje waar ik normaal niet zo’n fan van ben, maar ik word er hier altijd vrolijk van! Ze hebben hier een breed assortiment aan kleding en (woon)accessoires, waar je leuke cadeautjes kunt kopen voor je vriend(in) of voor jezelf. Heb je na het shoppen trek gekregen in een ijsje? Bij ijssalon ‘‘N ICE’ eet je de lekkerste ijsjes! Ook lactose of glutenvrij is hier mogelijk.  

Het oude strandhuis!?
In het liedje van BLØF over Zoutelande wordt gezongen over “het oude strandhuis”. Het grappige is dat dit oude strandhuis helemaal niet bestaat! Wel is er een strandpaviljoen ‘Neptunes’ die zich deze naam heeft toegeëigend en geef hen eens ongelijk! Leuk om even binnen te waaien voor een hapje en een drankje na een mooie strandwandeling. Het strandtentje bevindt zich tussen Zoutelande en Westkapelle in, ten hoogte van camping Janse en camping Weltevreden. Ook is beachclub Bluv! een bezoekje waard. Je kunt hier namelijk schommelen op het strand. Genoeg vertier dus hier voor jong en oud!

Kasteel Westhove
Kasteel Westhove is een absolute eyecatcher als je in de buurt bent. Het is een prachtig kasteel uit de dertiende eeuw dat grenst aan natuurgebied de Manteling. In de Tachtigjarige oorlog is een groot gedeelte van het kasteel helaas door brand verloren gegaan. Wat je nu nog kan zien zijn de gebouwen van de voorburcht met de gracht én een plein met daarop een Hollandse Linde (je snapt dat ik dit even moet benoemen 😊). In de voormalige orangerie is nu een museum voor natuur en landschap gevestigd. Dit is het Terra Maris museum. Vanuit de aangrenzende kasteeltuin kan je hier ook het mottekasteel bezoeken. Dit mottekasteel is een reconstructie, maar een mooi uitzichtpunt.
Tip: Overnacht bij Stayokay Domburg. Dit hostel is gevestigd in het prachtige kasteel.

Natuurgebied de Manteling
Natuurgebied de Manteling kan je vinden tussen Domburg en Oostkapelle. Het grenst aan de kasteeltuin van kasteel Westhove en is absoluut een bezoek waard. Het natuurgebied ligt ook aan de zee en dat maakt dit gebied zo bijzonder. Je kunt hier je wandel of fietstocht combineren met de verschillende paden door bossen of duinen, maar je kunt dus ook uitwaaien aan zee. Maak een stop bij de (picknick)bankjes en geniet van het mooie landschap. Kijk goed om je heen, want het gebied
staat er om bekend dat je hier veel vogels en herten kunt spotten.

Westkapelle
Als wij in Zoutelande zijn, wandelen we eigenlijk altijd van Zoutelande naar Westkapelle en dat doen we niet zonder reden. Wij zijn geen visliefhebbers, maar de kibbeling van ‘Melis Seafood’ is de lekkerste vis van de Nederlandse kust. Ben je samen met iemand die zelfs dit hemelse gerecht niet wil proberen, omdat het in de zee gezwommen heeft? Tegenover deze kraam kan je ook een friettent vinden 😉.
Je kan over het strand naar Westkapelle lopen, maar je kunt ook via de Westkapelse Kreek wandelen of fietsen. De Kreek is ontstaan door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Er ontstonden gaten in de dijken, waardoor er diepe geulen ontstonden. Deze geulen vormen nu de kreken. Langs de kreken is bos aangelegd, waardoor je hier heerlijk kunt wandelen of fietsen.

Walcheren en de Tweede Wereldoorlog  
Als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog is het bunkermuseum in Zoutelande iets voor jou. Het bunkermuseum is gevestigd in twee bunkers die ongeveer 200 meter van elkaar vandaan liggen. In één bunker kan je zien hoe de Duitse soldaten leefden, werkten en communiceerden in de oorlog. Bij de andere bunker vind je vooral informatie over de bevrijding. De bunkers hadden vrij uitzicht op zee, waardoor de soldaten de vijanden aan zagen komen en de troepen achter de duinen aan konden sturen.

Ook is er in Zoutelande nog een bijzonder oorlogsmonument te vinden. Aan het fietspad dat grenst aan de duinen, ten hoogte van Camping Janse, staat een monument met een onderdeel van een vliegtuig dat in oktober 1944 is neergestort. De piloot Reginald William James is hierbij omgekomen op 32 jarige leeftijd. Bijzonder weetje: Het vliegtuigonderdeel is pas in 2008 gevonden bij camping Janse.Dit vind je misschien ook leuk...