dinant belgië ansichtkaart foto plaatje
België Buitenland

Dinant en omgeving

In het zuiden van België ligt een stadje wat je zo op een ansichtkaart kan zetten (en dat zal ongetwijfeld ook gebeurd zijn😊), Dinant! We wilden een paar dagen naar België en op Instagram zocht ik op de zoekterm Ardennen. Daar kwam ik vervolgens deze mooie stad tegen! We boekten een B&B in het nabij gelegen Furfooz, daar over later meer.

Bij aankomst in Dinant kijk je al je ogen uit. Deze stad heeft geen stadspoorten maar een rotsformatie waar je doorheen rijdt bij binnenkomst. Parkeren kan hier eenvoudig in de straten, er zijn veel (gratis) parkeergelegenheden.

Het centrale punt van Dinant is bij de ingang van de kabelbaan/trap naar de citadel. Hier kan je een combinatie ticket kopen. Voor €19 (juli 2022) krijg je een ticket die toegang geeft tot de kabelbaan, de citadel en een rondvaart over de maas. De meest voor de hand liggende optie is om met de kabelbaan naar boven te gaan, de citadel te bezoeken en voor of achteraf de rondvaart te doen. Er zijn ook andere mogelijkheden om bij de citadel te komen. De sportievelingen kunnen namelijk de trap nemen. Een andere maar minst leuke optie is om aan de achterzijde van de citadel naar boven te rijden met auto. Je kan dan aan de achterzijde parkeren. De citadel zelf is al de moeite waard om te bezoeken, maar het meest indrukwekkende vinden wij hier het uitzicht over de stad aan de maas.

Eenmaal weer beneden kan je opstappen voor de rondvaart. De boottocht duurt zo’n 45 minuten. Tijdens de rondvaart wordt in diverse talen verteld langs welke gebouwen je vaart en met een drankje die je besteld op de boot is dit een prima tochtje! Sluit je dag af bij een van de vele restaurantjes aan het water. Een aanrader vinden wij Solbrun. Qua stijl is dit ingericht als een Engelse tearoom en er zijn volop lunchmogelijkheden. Wij kozen voor de lunch midi met een soepje, een heerlijke hartige taart en ijs als dessert.

Zoals aangegeven sliepen we in Furfooz, een dorpje met ongeveer 150 inwoners en typisch Franse huizen. We sliepen daar in een leuke, maar simpele B&B met super lieve eigenaren; Au Gré des vents. Het fijne aan deze B&B is dat het vlak bij Dinant ligt (ruim 10 minuten rijden), maar ook langs de enige toegangsweg naar natuurreservaat Furfooz (2 minuten rijden) wat ook absoluut een aanrader is om te bezoeken.

Voor €5 heb je toegang tot dit natuurreservaat. Op sommige websites staat dat je de entree contant moet betalen, maar sinds kort is hier pinnen ook mogelijk. In het park kan je een prachtige wandeling maken van 4 kilometer. Het is op sommige punten een flinke klim, maar de prachtige uitzichtpunten en de grotten zijn de moeite waard. Op driekwart van de route zit een lunchtentje waar je wat kan eten en drinken. Je moet hier nog wel contant betalen. De route is met kinderwagen of rolstoel niet mogelijk, maar met een draagzak of kinderen die zelfstandig kunnen lopen is de route goed te doen.

Een ander leuk uitstapje in de omgeving van Dinant is het bezoeken van kasteel Vêves (15 minuten rijden). Een sprookjesachtig kasteel met een klein terrasje waar het heerlijk even vertoeven is. Je kan het kasteel ook aan de binnenkant bewonderen. Kinderen mogen zich hier overigens bij hun bezoek verkleden tot prins of prinses. Succes gegarandeerd 😉.

Dit vind je misschien ook leuk...