Dubai moskee jumeirah
Buitenland Verenigde Arabische Emiraten

Dubai, een pretpark voor volwassenen

Sjeik Mohammed Al-Maktoum wil, voordat de olie op is, van Dubai een welvarend vakantieoord maken. We kunnen stellen dat hij hier goed naar op weg is. Eigenlijk speelt de beste man het computerspel SimCity in de echte wereld. Je zou deze stad echt een keer moeten bezoeken als je er nog niet bent geweest. Zelfs als je er 5 jaar geleden bent geweest kijk je weer je ogen uit, want de stad blijft vernieuwen.

Met een dag of 3 heb je voldoende tijd om een goede indruk van Dubai te krijgen, maar als je meer wilt dan alleen sfeer proeven, neem dan wat langer de tijd. Dubai heeft voor ieder wat wils, en ja, ook voor mensen die wat minder budget hebben. Sommige mensen hebben namelijk het idee dat je in Dubai je portemonnee moet trekken. Dit valt reuze mee. Je kunt het hier net zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn veel betaalbare en goede hotels te vinden in Dubai en in combinatie met een vliegticket ben je vaak nog goedkoper uit. De entreegelden voor musea of andere bezienswaardigheden zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook de kosten voor een lekkere maaltijd liggen niet veel hoger dan in Nederland. Voor het openbaar vervoer hoef je het ook niet te laten. Voor een ritje met de metro betaal je ongeveer €1,50. De metro rijdt overigens geheel op GPS, dus hierbij is geen bestuurder aanwezig!

Hoogtepunten
Iets wat je absoluut moet bezoeken is de ‘Burj Khalifa’. De hoogste toren van de wereld. Dubai zou Als je de ‘Burj Khalifa’ gaat bezoeken is het aan te raden vooraf je kaartje online te kopen, want deze bezienswaardigheid is erg populair en dus snel uitverkocht. Wij hebben een tijdslot gekozen waarbij we de zonsondergang konden zien en later op de avond van bovenaf konden genieten van de gigantische fonteinshow. ‘Dubai Fountains’ ligt namelijk naast de ‘Burj Khalifa’ en naast de ‘Dubai Mall’. Erg bijzonder om het uitzicht vanaf de toren op deze manier te aanschouwen. Als je een wat ruimer budget hebt raden wij je aan om de ‘Burj Khalifa VIP’ entree kaarten te bestellen. Je betaalt een stuk meer, maar daarvoor krijg je een hapje, drankje én een zitplaats waar je in alle rust van het uitzicht kan genieten. Het is een beleving op zich! Het goedkopere kaartje is een aantal etages lager en is veel drukker, waardoor het zoeken is naar een gaatje om het uitzicht te bekijken.

In Dubai val je letterlijk van de ene verbazing in de andere. Wat je zeker niet moet overslaan de ‘Mall of the Emirates’. Dit is een van de grootste winkelcentra ter wereld met maar liefst 600.000 vierkante meter aan winkeloppervlakte. Je kan hier urenlang shoppen, maar eigenlijk is dit winkelcentrum een uitje op zich. Er staan exclusieve sportauto’s gepresenteerd, je vindt er een bioscoop, restaurants en een speelparadijs. Als je dan denkt dat je het hebt gehad heb je het mis, want in dit winkelcentrum bevindt zich de grootste indoor skibaan van de wereld. Bij ‘Ski Dubai’ kan je zelfs op de foto met pinguïns. Niets is in Dubai te gek en dat terwijl je eigenlijk midden in de woestijn bent. Praktisch: Het winkelcentrum is makkelijk te bereiken via de rode metrolijn, maar ook met de taxi, omdat dit naast de snelweg ligt.

Wie gek is op winkelen moet ook zeker even een kijkje nemen bij de ‘Dubai Mall’. Het zal je niet verbazen als ik je vertel dat dit het grootste winkelcentrum van de wereld is. Je vindt hier vier verdiepingen met in totaal ruim 1200 winkels. Maar Dubai zou Dubai niet zijn als je er ook geen ijsbaan, pretpark en kartbaan kan vinden. En… dan heb je nog de kers op de taart: het grootste aquarium van de wereld vind je namelijk ook hier. Het aquarium bevat maar liefst tien miljoen liter water en er zwemmen zo’n 33.000 zeedieren rond. Absoluut de moeite waard om hier dus ook even een bezoek te brengen. Praktisch: De ‘Dubai Mall’ grenst aan de ‘Burj Khalifa’. Je kunt je bezoek dus combineren!

Een ander hoogtepunt is de ‘Jumeirah Moskee’. De moskee is niet alleen prachtig om te zien, maar is ook te bezoeken. Elke dag (behalve vrijdag) kan je een rondleiding krijgen bij de moskee. Je mag dan alles aan de gidsen vragen, erg interessant! De rondleiding duurt zo’n 75 minuten en is gratis. Ze waarderen het wel als je een klein bedrag geeft als tegemoetkoming.
Praktisch: Draag gepaste kleding: geen blote armen en benen, schoenen uit en voor vrouwen is een hoofddoek zeer gewenst. Je kan eventueel een hoofddoek lenen bij de moskee.

Het oude gedeelte van Dubai is in de omgeving van ‘Dubai Creek’. Aan de ene kant vind je de historische wijk ‘Al Fahidi’ waar je heerlijk kan wandelen en waar zich het ‘Dubai Museum’ bevindt. Aan de andere kant vindt je de bekende souks in de wijk ‘Deira’. Voor minder dan een euro kan je met de boot naar de andere kant om de geur van de heerlijke kruiden op te snuiven.

Dubai Museum is gevestigd in het ‘Al Fahidi fort’. Dit fort is gebouwd in 1787 en is daarmee het oudste nog bestaande gebouw in Dubai. Het museum vonden wij zeker de moeite waard. Voor een paar Dirham sta je al binnen en kan je zien hoe er vroeger in Dubai werd geleefd ver voor de eerste olie werd gevonden. Buiten dat het gebouw op zich al een bezoek waard is, is het contrast tussen toen en nu erg mooi om te zien.

Als je voldoende van de stad hebt gezien en je op zoek bent naar een avontuurlijk uitstapje is de woestijnsafari een leuke manier om Dubai van de andere kant te ontdekken. Je kunt verschillende excursies online boeken waarbij je door een ervaren chauffeur in een 4×4 wordt rondgereden door de woestijn. Dit kan er soms best wild aan toe gaan, want ze scheuren er op los. Maar wat een uitzichten heb je dan. Het is echt een geweldige ervaring!
Maak je keuze bij de excursies want er is van alles extra’s bij te boeken. Denk dan aan zandboarden, kameel rijden, een barbecue in de woestijn of zelfs logeren in de woestijn.

Heb je dan nog tijd over zou ik zeker nog een bezoek brengen aan ‘Dubai Marina’ waar je ook een goed uitzicht hebt op de prachtige ‘Cayan tower’ en lekker rond kan struinen. Dit gebied is het grootste water- en woonproject van de wereld. Het sprookjesachtige ‘Atlantis The Palm’ hotel op het palmeiland is ook bijzonder om te bekijken. In Dubai is ook het enige 7 sterren hotel van de wereld te vinden, dus ik snap dat je dit ook met eigen ogen gezien wil hebben. Dubai heeft dus ontzettend veel te bieden. Laat je verrassen en geniet!

Dit vind je misschien ook leuk...